Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

октомври 14, 2021

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко „чисти“ дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се адаптират в ясли или детски градини.

В тази статия ще ви запозная с основни похвати за лекуване и облекчаване на хремата, както и как да разчитате секрета по неговия цвят и консистенция. Добре дошли в сополената фабрика! Кураж!

Детето има хрема? Какво да направим при първи признаци на течащ и запушен нос при дете?

Първото нещо, което трябва да направите при симптоми на запушен нос е да потърсите съвет от вашия педиатър. Ако детето ви е под 2 годишна възраст е голямо предизвикателство за третиране на хремата. Разрешените медикаменти за тази възраст са ограничени и трудно приложими при по-малки деца. Но медикаменти се изпизват само от ЛЕКАР и тук в статията ще си говорим за безопасни и немедикаментозни похвати, подпомагащи лечението предписано от педиатъра.

Запушването на носа се случва, когато кръвоносните съдове и тъканите в носната кухина се напълнят с твърде много течност. Това може да затрудни съня и да доведе до проблеми като инфекция на синусите (синузит). Вашето бебе също може да има проблеми с храненето.

За щастие има някои признаци, които могат да ви помогнат да различите разликата между вирусни и бактериални инфекции.

Например, ако детето ви има хрема, цветът на секрета е важна улика. Първоначално бистър и воден секрет обикновено идва от вирус, въпреки че слузта може да стане бяла, зелена или жълта в продължение на няколко дни, преди да стане отново бистра.

Причината за запушения нос може да бъде и алергия, която ще изисква посещение на лекар и евентуално тест за алергии.

Безопасно лечение на хрема при деца?

Тук идва на помощ познатият ни солев разтвор или физиологичен разтвор (NaCl). Той е напълно безопасен и дори препоръчителен, дори и когато нямате хрема (за промивка и превенция). Чудесно успява да втечни секретите и да спомогне за по-бързото им изкарване от нослето.

При по-малки деца, които не могат сами да издухват носа си е препоръчително да се накапе физиологичен разтвор в двете ноздри. След това се изчаква около минута да се втечнят секретите и внимателно с помпичка или носен аспиратор да се издърпат секретите.

(Лично мнение: Най-доволна останах от аспираторите за прахосмукачка и уста. Всичко друго: помпички, електрически аспиратори и т.н. не ми свършиха никаква работа.)

Препоръчително е процедурата да се прави около 15 минути преди сън и храна. Така детето ще може да се нахрани и спи спокойно с изчистено носле. Все пак, не прекалявайте с използването на аспиратора, за да не разраните носната лигавица. Капането на физиологичен разтвор може да се извършва по всяко време. Той е напълно безопасен при всички възрасти и няма ограничение в честотата на приложение. Имайте предвид, че спрейовете за деца, дори и само с физиологичен разтвор са препоръчително поне след 1г. Придържайте се към капки или флакончета на дозички, от които да накапете в нослето.

Промивки на носа при хрема

От скоро разбрах, че това което към правила до сега не е промивка на носа. Пръскането на физиологичен разтвор в ноздрата не е пълна промивка на носа. Някои сигурно го знаят, но все пак да споделя. Напоследък явно промивките са станали много популярен метод за лечение на хрема и след поредната препоръка и реклама, реших да опитам и аз. Има различни методи за промивка на носа, но всички те са препоръчителни за деца над 2г или 4г (В зависимост от продукта, който използвате). Целта е през едната ноздра да се вкара специален течен разтвор за промивки, който се продава в аптека (Най често чист физиологичен разтвор или с добавки като сода), който да прочисти носа и да изкара всички секрети от другата ноздра. След това не бива да се издухва силно носа или да се запушва една от ноздите при издухване. Не бива да се прилага при напълно запушен нос, отит или други подобни състояния, всичко е описано в инструкциите за употреба. От скромният ми опит, останах много доволна, но все пак внимателно прочетете за процедурата и се консултирайте със специалист ако решите да я прилагате на себе си или детето.

Овлажняване на въздуха

Хремата най-често ни навестява през студените месеци, а допълнителното отопляване на дома ни изсушава въздуха в помощенията. Сухият въздух влияе много негативно на носната лигавица и усложнява състоянията свързани с хремата. Препоръчителната влажност в стаята трябва да е около 60%.

 • За да увеличите влажността в стаята, може да използвате овлажнител за въздух, който много ще облекчи хремата ви и ще спите много по-спокойно.
 • Колкото и да е студено навън, задължително проветрявайте поне сутрин и вечер по 5 минути помещенията.
 • Възползвайте се от парата по време на баня. Нека детето да се задържи повече време в банята, за да диша топлите изпарения докато се къпе и играе във ваната. Ако не е време за баня, може просто да пуснете душша и да се затворите там за 5-10 миннути, за да може детето да диша от влажния въздух.

Още съвети при хрема при дете:

 • Поставете възглавница под матрака, така че детето да спи повдигнато в горната част на тялото си. Това ще помогне секретите да слизат надолу и да не запушват носа му докато спи.
 • Давайте много течности! Водата ще помогне детето да се възстанови по-бързо, а пилешката супа е доказано лекарство срещу настинки и сополи 😉
 • Преди сън може да намажете гърдите и гръбчето със специално мазило помагащо при хрема. В аптечната мрежа има подходящи продукти за бебета, които нямат мента или евкалипт. Загряват, а ароматът им помага да се отпуши нослето.
 • Не забравяйте да мажете нослето с кремче, тъй като от честото духане на носа може да се разрани.

Цветът на сополът:

Цветът на носният секрет може да подскаже в какъв етап от развитието на хремата се намирате или каква може да е причината за появата му. Той не трябва да е основание за диагноза, а за симптом, който трябва да се изследва и да се постави диагноза само от лекарско лице. 

 

Цвят на сополи при дете

 Сополите на здрав човек трябва да са бистри и относително тънки по консистенция.

 • Бистър и гъст
  Възможно е при бистър и гъст секрет, носът да се запушва заради алергия. / Бистри сополи при дете /
 • Бял
  Ако носът е запушен с бяла слуз, това често показва ранните етапи на настинка. Този цвят е резултат от повишена концентрация на бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията. / Бели сополи при дете /
Бели сополи при дете, бели сополи при бебе
 •  Светлозелен или слетложълт
  Зеленикав или жълтеникав цвят сополи означава наличието на ензими от белите кръвни клетки, което означава, че имунната система се бори с инфекция. Ако забележите този цвят, трябва повече хидратация и почивка на организма, за да може да се справи с инфекцията. / Жълти сополи при дете /
Жълти сополи при дете, жълти сополи при бебе
 • Тъмнозелен или тъмножълт
  Този цвят често показва влошаване на инфекцията. Ако забележите тъмнозелена слуз, особено във връзка с повишена температура, кашлица и кихане, трябва да се свържете с лекар. Възможно е това да е симптом на възпален синузит или бактериална инфекция. / Зелени сополи при дете /
Зелени сополи при дете, зелени сополи при бебе
 • Червен
  Червеното или розовото оцветяване в сополите идва от кръв, което обикновено означава, че носният проход е сух или раздразнен. Това е особено често в сухо и студено време. / Червени сополи при дете /
Червени сополи при дете, червени сополи при бебе
 • Кафяв или черен
  Кафявата слуз може да показва наличието на изсъхнала кръв или частици мръсотия. В редки случаи черните сополи могат да бъдат признак на гъбична инфекция. Ако забележите този цвят при издухване на носа, трябва да се консултирате с лекар. / Кафяви или черни сополи при дете /
Кафяви или черни сополи при бебе и дете

Не забравяйте, че цветът на слузта може да бъде обща индикация за това, което се случва в тялот, но не трябва да се счита за достатъчен за поставяне на диагноза. Ако обаче изпитвате необичайно голямо количество слуз, придружено от други симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

Коментари

Подобни публикации

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...

Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

Захранване с млечни продукти Захранването с млечни храни трябва да става постепенно и внимателно. Те са основна хранителна група и са полезни за човешкия организъм, но трябва да се предлагат в ограничени количества и след определена възраст, за да се избегнат алергии...